Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FV

Mě zaujal ten konec:

"Proto doma mikrovlnku nemám a ani si jí nehodlám pořídit. Jídlo upravené v mikrovlnce jím jen výjimečně, když nemám jinou možnost stravování."

To si jako chodíte ohřejvat k sousedům? 8-o Jinak ten článek je snůška nesmyslů celej, vy esoteriku.

7 1
možnosti

Tak to chodí, když někdo považuje vědu i ezoteriku za rovnocenné způsoby poznání. A který dojmům přisuzuje stejnou pravdivostní hodnotu jako reálným vědeckým výzkumům. Přečetl si někde v nějakém záhadologickém článku o rozšláplém trilobitovi? Proč by ne. Vždyť jednou určitě bude možné cestovat časem. Takže to šíři bez ověření dál. Zde cituje z jakéhosi barevného bulváru plného vykřičníků a staví to na roveň odborného článku.

4 2
možnosti
MS

Nelze, než zde doporučit mnohem fundovanější článek paní Tenzler, který uvádí mýtus škodlivosti mikrovlnek na pravou míru:

"Mikrovlny v sobě nesou tak málo energie, že nemají dost síly na to, aby zničily chemické vazby ve sloučeninách. Dosáhnou sice narušení vodíkových můstků mezi jednotlivými molekulami vody, na víc ale jejich energie nestačí.

Většina změn, které vyvolává ohřev pomocí mikrovln v potravinách, jde na vrub působení vznikajícího tepla. Je to ovšem stejné teplo a jsou to stejné změny, které vznikají při klasických způsobech ohřevu potravin."

http://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=589314

8 0
možnosti
MT

Tak to su v čudu. Několik let si zhřívam vodu na kavu v mikrovlnce....

0 0
možnosti
VV

To je tak, kdyz nekdo pise o necem, o cem vubec, Ale vubec nicht nevi

9 1
možnosti
PB

Přiznejte si, že Vaše reakce je tak trochu proto, že jsem se obsahem svého článku dotkl vaší vědecké modly paní Tenzler pod jejíž články se vy skeptici v diskuzi scházíte, poplácáváte si po ramenou. A píšete si jak vy čistí stoupenci vědy jsou chytří na rozdíl od přihlouplých esoteriků, jako jsem třeba já.

Pozn: Já si se svými přáteli také poplácávám po ramenou, tak to neberte osobně.:-)

3 5
možnosti
Foto

J60a88k26u50b 58R19o38t76h

3. 3. 2017 11:30

Tak že bychom se na tuto Bajnarovu teorii podívali skrz metodiku J. Baeze? ;-D

3 1
možnosti
Foto

je příznačné, že ti, kteří zapáleně hovoří o zdravé stravě, většinou vypadají dost neduživě.

12 0
možnosti
PV

P92a27v55e80l 13V47é33b27r

3. 3. 2017 11:21

Vaše vysvětlení ohřevu pomocí mikrovln je natolik mimo veškerou diskuzi, že tím ztrácí na věrohodnosti všechno ostatní. Pochytil jste pár odborných termínů a teď jimi máváte před zraky neinformovaného publika.

Tak především: Dipóly se neroztočí, ale pouze rozkmitají - jako při každém zvýšení vnitřní energie, které nazýváme zvýšením teploty (mimochodem: jestlipak víte, jakou střední rychlostí se pohybuje elektron při přenosu el. energie? Odpovím za vás: Je to několik mm/s). A rozhodně se netrhají molekuly, uvnitř potravin nerotuje žádná šílená cirkulárka, která trhá nebohou potravinu v beztvarou masu bez jakékoliv nutriční hodnoty. Aby se potravina začala rozpadat, tak k tomu je třeba vyšších teplot a bude to výhradně jen a jen působením tepla.

Nejezte si potraviny ohřáté v mikrovlnce. Pro mě za mě si vůbec potraviny neohřívejte - je to čistě vaše věc. Ale nešiřte své pavědecké bludy. Podle hodnocení v článku první dámy vědy tohoto blogu, paní Dany Tenzler (viz http://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=589971 ) byste dosáhl opravdu vysokého skóre, svědčícím o šarlatánství.

14 0
možnosti
PB

Jestli molekuly kmitají, nebo rotují není podstatné. Podstatné je, že získají velkou kinetickou energii, která se pak způsobuje ohřev látky.

Takže podle Vás ti sovětští vědci, díky kterým byl přijat v roce 1976 zákon o zákazu mikrovlnného ohřevu potravin byli jen přihlouplí bolševici?

Nezlobte se. Já spíše dám na jejich stanovisko, než na názor paní Tanker.

2 3
možnosti
Foto

Já nevím. Mikrovlny jsou samozřejmě nebezpečné a jen hlupák stojí před MW anténou. Pokud se nestane nic horšího, tak je dotyčný ochuzen a biologické potomstvo.

Já si o mikrovlnkách četl již v době před asi 60 lety, jako "pionýr" ve VTM. A tam byly řečeny dvě věci:

1. Mikrovlnky jsou produktem anglického radarového výzkumu

2. Princip ohřevu mikrovlnce jsou ztráty v dielektriku, protože mikrovlnka není nic jiného než velký kondenzátor.

3. Autor si plete škodlivost mikrovlnného záření, která skutečně existuje se škodlivostí mikrovlnného ohřevu, která je hypotetická.

2 0
možnosti
PV

P72a90v64e52l 95V66é34b59r

3. 3. 2017 11:27

S tím srovnáním s kondenzátorem nelze souhlasit, už proto ne, že rozměry pracovního prostoru mikrovlnky, stejně jako potraviny, jsou podstatně větší, než je vlnová délka, takže nelze mluvit o prvcích se soustředěnými parametry. Kromě to, přenos energie se neděje mezi dvěma elektrodami, ale jedná se o šíření vln prostorem - něco jako vysílač. Tam také nelze mluvit o přenosu energie kapacitní vazbou mezi vysílačem a anténou (ostatně: jak byste potom vysvětlil kupř. takovou feritovou anténu?)

0 0
možnosti
OP

R^. Stejný problém jsou i sporáky či vařiče s mikrovlnným ohřevem

1 1
možnosti
Foto

Které to prosím jsou? Můžete dát alespoň jeden příklad?

Asi máte na mysli indukční ohřev, že? To ale vůbec není totéž.

4 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,68
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.